Start | Biografi | Diktsamlingar | Teman | Tonsättare | Gästbok | Länkar | Kontakt


Tonsättare

Benkt Åscar *

 Jag lärde känna Birger i slutet av 70- talet .
Först lite kuriosa om mig. Jag var trummis och sångare och dansbandsmusiker från början. Eftersom jag sjöng så mycket så lärde jag mig spela gitarr så man kunde kompa sig själv. Så det blev visor och låtar upptill trummeriet i Bengt Reides orkester från Halmstad. Efterhand blev gitarrspelet bättre och jag kunde så smått börja ta lite jobb på servicehus och dylikt.
En dag fick jag tag i min farfars gamla dikter och tonsatte den ena dikten efter den andra. Till slut hade jag fått ihop ganska många. Det blev dikter tonsatta när jag såg
någon bra dikt med äkta innehåll.

Så här började Birger och jag vår vänskap

Jag hade tonsatt en dikt som Inger Törnqvist från Landeryd hade gjort
den hette ”Barndomens stig” Inger berättade för mig att det fanns en väldigt duktig man som hette Birger Franzén från Alvesta. I samma veva var Birger och Eva Carlsson i Knäred
med sång-, dikt- och lyrikprogram, kan väl ha varit i slutet av 1970 eller början av 1980.
Vi åker dit sa jag till min fru Kristina som också är väldigt intresserad av dikter.
Efter den kvällen var vi sålda på Birgers dikter.

Det var så att jag hade fått ihop ganska många tonsättningar på min farfars dikter så jag tänkte att man kanske skulle spela in dem för att spara till eftervärlden .
Så jag åkte till en studio här i Våxtorp och frågade om de kunde hjälpa mig spela in dessa låtar. Jag sjöng och de blev så intresserade. Vi gör en skiva med dina tonsättningar sa de.
Så farfars gamla dikter blev en skiva som vi kallade
”Några ord till minne” lite Country inspirerad.

Studiokillarna som hade spelat dansmusik och rock tidigare frågade om vi inte skulle starta ett nytt dansband. Jag slutade i Bengt Reides efter 15 fina år tillsammans med detta
populära band. Eftersom jag kallade mig Benkt Åscar på skivan så kom det till ett S på slutet när orkestern Benkt Åscars började 1986.

Vi var nu framme vid att orkestern skulle göra en skiva. Jag hade tonsatt Birgers dikt
”Kärlekens budskap” som blev dansbandslåt med bra innehåll och den tog vi med på skivan. Vi skickade den till Skånetoppen och den blev mycket uppskattad. Det var då Birger ringde mig och sa ”ligger min text på Skånetoppen med ditt dansband”?
Nu har man väl gjort bort sig tänkte jag … men han sa det var jättekul och att han såg fram emot fler tonsättningar av hans dikter.

Efter detta fortsatte vår vänskap - Du tittar väl in när du är på detta hållet sa både
Birger och Elsa. Jag tog dem på orden när de bodde i huset och sedan i lägenheten
Jag fördrev många timmar hos dessa vänliga människor Birger och Elsa.

Jag fick också äran att göra några program tillsammans med Birger. Vi var bland annat i Birgers hemförsamling Emmaboda där jag även blev bekant med Birgers bror. Vi fortsatte att hålla kontakten med mail och telefonsamtal hela tiden.

Nu är det Birger och Elsas barn Jan och Åsa som håller liv i denna fantastiska produktion med denna fina hemsida.


Birgers hemsida hjälper och ger tröst och inspiration till oss alla
som går in på www.birgerfranzen.se

För min egen del fortsätter jag åka runt och göra mina program på servicehus, pensionärsföreningar, kyrkor och församlingsaftnar.
Birgers alster använder jag mest i mitt program ”Kärlekens budskap” som bygger på Björn Afzelius och andras vackra sånger och Birgers tänkvärda dikter.

Hoppas vi hörs och ses någon gång!
Vänliga sångarhälsningar från Benkt Åscar
Telefon 0708-457214 mail benktascar@inkorgen.seLadda hem tonsättningar


Produktion: KomakinoMedia. Allt innehåll copyright © 2024 Birger Franzén. Besökare: 655223