Start | Biografi | Diktsamlingar | Teman | Tonsättare | Gästbok | Länkar | Kontakt


Tonsättare

Lars Svensson *

Lars Svensson 

Det är precis 30 år sedan i år jag lärde känna Birger Franzén från Alvesta, plåtslagaren, som blev fotograf, reseskildrare, föreläsare, nordist, IOGT:are, kulturstipendiat och - framför allt - poet. Det var igenom dikten "Tänk om ..." vars sista strof lyder:

                         Tänk om bomberna vore visor,
                          små dikter om kärlek och fred
                          Då skulle det finnas en mening
                          med bomber som faller ned.

Jag tyckte om dikten, satte melodi till den och skickade den till författaren, vilket blev upptakten till många års värmande vänskap, där kontakten utöver personliga besök utgjorts av brev, dikter, diktsamlingar, tonsättningar, särtryck, fotomontage, julhälsningar och telefonsamtal.
     Birgers poesi präglas av värme och enkelhet, ömsinthet, varsamhet och lågmäldhet. Språket är enkelt och lättbegripligt. Hans dikter är viktiga. De har ett budskap, ett budskap, som bär, som når ut, som griper tag, som fängslar. De handlar om tacksamhet, medmänsklighet, fred i världen, gudsförtröstan, ensamhet, längtan, kärlek, vänskap, hembygden, naturen, livet och döden, ämnen som är viktiga och centrala, inte minst i vårt eget digitala samhälle, där den enskilda människan så lätt glöms bort.
     Birger finns inte längre ibland oss men han lever genom sina dikter, åtskilliga tonsatta eller inspelade på skiva, kassett eller CD av en mängd tonsättare och musiker. I en av sina dikter i diktsamlingen "För livets skull" liknar han vänskapen och trofastheten vid en diamant:

                         Till det bästa livet skänker
                         räknas starka vänskapsband
                         - likt en diamant det blänker
                         från en trofast mänskas hand
                         Att stå fast i alla väder
                         skapar trygghet på vår jord
                         - finns det någonting som gläder
                         mera än ett kärleksord.

Tack, Birger, för dina dikter och tack för din vänskap.

Jag har valt 3 dikter som framförs av sångerskan Birgitta Ekenstierna (då: Ejderstedt), Nässjö, och med mig vid pianot i radioinspelning i Växjö 1982 och 1987 den 22/10 - på Birgers 65- respektive 70-årsdag. Dikterna är "I en stjärnas ljuskrets" (ur diktsamlingen Att vara bärare av en tro), "Tänk om ..." (ur diktsamlingen Visor som värmer) och "Att leva" (ur diktsamlingen För livets skull).

Lars Svensson
född 1938, genuin Malmöbo, gift med Gerd, 2 vuxna barn, 2 barnbarn, pensionerad ordboksredaktör/ordbokschef (Svenska Akademiens ordboksredaktion i Lund), sportintresserad kanotist, skidåkare, frisksportare, amatörpianist


Ladda hem tonsättningar


Produktion: KomakinoMedia. Allt innehåll copyright © 2024 Birger Franzén. Besökare: 652847